UMMI

Zavod za izobraževanje

četrtek, 25 maj 2023 10:20

VELIKI UMI NA OBZORJU

V soboto, 20. 5. 2023, smo se ob morski obali v Žusterni zbrali mentorji, učitelji, koordinatorji in mladi raziskovalci ZRS-ja, kjer smo izvedli prvo uradno srečanje in določili temelje novega projekta Raziskovanje morske obale ob Žusterni, ki ga pripravljamo v UMMI-ju v tem poletju in jeseni. Po dopoldanski kavi smo se sprehodili tudi po območju, ki bo prostor našega raziskovanja in kjer bomo izpeljali naravoslovno-umetniške delavnice.

skupna fotka urejeno1

Udeleženi na prvem srečanju (Koper, 20. 5. 2023)

 

Mladi raziskovalci Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, ki so predhodno napisali ideje za delavnice srednješolcem in učencem višjih razredov osnovne šole, so povedali, kako bi lahko svoje izkušnje in poklicna zanimanja prenesli na življenje in delo ob morju. S svojim veseljem do raziskovanja bi tako mladim dali motivacijo za samostojno raziskovalno delo.

Mentorici Alenka Malej in Alenka Obid sta si ogledali priobalni pas in predstavili še nekaj dejavnosti, ki se lahko pripravijo za mlade raziskovalce, obenem pa sta nam predali kar nekaj novega znanja. Malejeva je med drugimi predstavila tudi svojo veliko strast – ogledali smo si vodno rekreativni center, kjer se izvajajo vsakodnevne raznolike dejavnosti.

 ogled rekvizitov5 ogled obale1

Ogled vodno rekreativnega centra in morske obale (Žusterna, 20. 5. 2023)

 

Na srečanju se nam je pridružil tudi leksikon obmorskega življenja v človeški podobi, Danijel Pokleka, ki ima z mladimi mnogo izkušenj in bo tudi v tokratnem projektu le-te podelil s sodelujočimi. Poleg tega, da nas bo popeljal v svet znanja, pa nam morda omogoči tudi izlet z ladjico.

Navdušenje za izvedbo naravoslovno-umetniških dejavnosti pa sta pokazali tudi učiteljici, Gaja Jenko (Osnovna šola Anton Ukmar) in Damjana Padovnik (OŠ Dušana Bordona), ki sta tekom srečanja dobili veliko ustvarjalnih idej, s pomočjo katerih bosta učence navdušile za raziskovanje.

 

Sobotno srečanje je bila čudovita popotnica v projekt, saj je bilo le-to polno optimizma in izvrstnih idej, ki čakajo na konkretizacijo in ubeseditev. 

 morje_urejeno.jpg 

(Koper, 20. 5. 2023)

 

Monika Rozman

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net