UMMI

Zavod za izobraževanje

Novice

KAM IN KDAJ VAS VABIMO?
V Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič v juliju in avgustu 2019.

Debeli rtič leži na najbolj zahodnem delu slovenske obale, nekoliko umaknjen od trume turistov, a morda zato še toliko bolj zanimiv za letovanje otrok in mladine, ki poleti vdihnejo kraju prav poseben čar.

V drugi polovici junija, ko se šolska vrata zaprejo, Debeli rtič dobesedno oživi. Otroci, ki pridejo na tedenska ali desetdnevna letovanja ali zdravljenja, so polni pričakovanj in željni doživetij.

Težko je zadovoljiti vse njihove potrebe, želje in pričakovanja, zato jim ni dovolj samo poležavanje na plaži in plavanje, pač pa njihova energija potrebuje več. Če ta energija ni vsaj malo strokovno usmerjena, se dogajajo lahko neprijetni in neobvladljivi dogodki.

Zavedajoč se potreb otrok, smo se v sodelovanju z MZL Debeli rtič dogovorili, da obogatimo počitniške dejavnosti z dodatnimi vsebinami, ki so vtkane v ta prečudoviti prostor naše obale.

Za te dodatne vsebine- delavnice- vključujemo mlade iz celotne Slovenije

Dijaki ali študentje imajo veliko znanj in spretnosti. S pomočjo koordinatorjev poiščejo primerno zanimivo vsebino, ki jo oblikujejo v svojo delavnico za otroke oziroma mladostnike.
S svojo izvirnostjo na lahek in igriv način pri otroku, ki je prišel na Debeli rtič, spodbudijo pristno doživljanje narave, prek doživljanja pa privedejo tudi do novih spoznanj, novega znanja in dojemanja zakonitosti. »In pogled na martinčka, ki preprosto leži na soncu in lovi nove energije.«

Tako nastane veliko zanimivih aktivnosti mladih mentorjev. Svojo delavnico strnejo v kratko vsebino in jo skupaj s prijavnico pošljejo koordinatorjem na MZL Debeli rtič na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. 

Vse prijavljene bomo v juniju 2019 povabili na posvet v MZL na Debeli rtič, ker se bomo podrobneje pogovorili o vsebini delavnice, načinu dela, plačila in terminu izvajanja delavnice.
V času dela imajo mladi mentorji v MZL prenočišče in prehrano brezplačno. Ko mladi mentorji ne izvajajo svojih delavnic so prosti.

KDO SMO?

UMMI, zavod za izobraževanje Koper, združuje različne strokovnjake in ustvarjalce iz področja umetnosti in naravoslovja. Ti svojo ustvarjalnost neposredno prenašajo na mlade. Naše delo poteka že od leta 1991. Dvajset let smo organizirali raziskovalne tabore za nadarjene Zoisove štipendiste. V teh letih so ustvarili mladi s svojimi mentorji veliko projektov za prostor, v katerem živijo ali v katerega so prišli. Realizirali smo tudi vrsto mednarodnih raziskovalnih projektov.

MINISTRSTVO ZA ŠOLSTVO IN ŠPORT, URAD ZA MLADINO nam je 5. septembra 2011 podelil STATUS organizacije za mlade, ki deluje v javnem interesu v mladinskem sektorju. Vključeni smo v Evropsko točko za nadarjene preko Centra za raziskovanje in spodbujanje nadarjenosti- CRSN.
Naše sedanje delo se še vedno usmerja v uvajanje mladih v ustvarjalno in raziskovalno področje, vendar še s ciljem, da svoje znanje tudi usmerijo v samostojne aktivnosti in sicer s ciljem DA NE BO V DRUŽBI ZNANJ ZNANJE MRTVO (pridobivanje socialnih in državljanskih kompetenc z medgeneracijsko in strokovno povezavo

Naš cilj ni faktografsko znanje, ampak doživljanje narave.
Ob tem je nujna povezava z okoljem in integracija z različnimi strokami.
V lanskem letu smo v projektu Martinček ponudili 12 različnih vsebin. Med počitnicami v juliju in avgustu se je razvrstilo 12 naših mentorjev v 152 delavnicah, ki so pritegnile tudi 52 vzgojiteljev Mladinskega zdravilišča in letovišča. V te delavnice se je vključilo približno 1300 njihovih otrok. Projekt se nadaljuje tudi v letošnje leto.
Več si lahko ogledate na naši spletni strani: www.ummi.net 

Delo podpira MZL Debeli rtič, Urad RS za mladino in Luka Koper

 

SKUPINSKA PRIJAVNICA

Ime in priimek koordinatorja___________________________________

Naslov: _____________________________

E-mail: ______________________________

Telefon: _____________________________

 

Seznam novih kandidatov za mentorje (dijaki, študentje)

martincek tabela

četrtek, 24 januar 2019 11:10

Srečanje sodelavcev

V soboto, 19.1.2019 smo se zbrali na svečanem kosilu na Debelem rtiču mentorji DUO-DUM in sodelavci, ki so sodelovali v programu. Zbralo se nas je lepo število in poskrbeli za prijetno druženje.

Foto: Marjan Krebelj

nedelja, 23 september 2018 17:38

Zaključek projekta Martinček

September je čas, ko lahko v zavodu UMMI z ponosom pogledamo na delo v prejšnjih  mesecih, ki smo ga namenili našemu glavnemu poletnemu projektu Martinček, ki ga izvajamo s podporo Urada za Mladino RS, Luke Koper d. d. ter MZL Debeli Rtič, kjer projekt tudi poteka. Po seštetju vseh izvedenih aktivnosti statistika pokaže, da smo v šestih okvirnih terminih z letoviškimi otroki iz socialno šibkejšega okolja izvedli 106 delavnic. Devet mladih mentorjev je dobilo priložnost, da svoje interese prelijejo v  svojo lastno delavnico, s katero so popestrili letovanje ter otrokom razširili obzorje zanimanja in zavedanja.  Tako so nastale delavnice z naravoslovno, literarno-zgodovinsko kakor tudi umetniško vsebino. V delavnice je bilo vključenih več kot 900 otrok, ki so z veseljem sodelovali; z vsako skupino smo izvedli najmanj eno delavnico, večina vzgojiteljev pa jih je izbrala po dve znotraj ponujenega nabora termina. Najbolj smo veseli, da smo mladim mentorjem, študentom, ki bodo nekoč delali z otroki v naših šolah, omogočili uresničitev kreativnih zamisli in novih pristopov k pedagoškemu delu.

četrtek, 05 julij 2018 12:05

Začetek projekta Martinček 2018

V zavodu UMMI sm začeli z izvajanjem projekta Martinček 2018 - projekta medgeneracijskega ustvarjanja za otroke iz socialno ogroženega okolja. Namen projekta je, da omogočimo otrokom in mladostnikom, ki preživljano svoje počitnice v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli Rtič, da razširijo obzorja svojih zanimanj in spoznanj. To naredijo s pomočjo mladih mentorjev, ki so iz svojih študijskih in prostočasnih dejavnosti oblikovali delavnice, ki jih bodo nudili letoviščarjem. Tako bodo mladi mentorji pridobili obilico izkušenj pri delu z otroki, le-ti pa bodo na zabaven in zanimiv način zvedli nove stvari. V ta namen smo pripravili devet zelo različnih delavnic, ki segajo od naravoslovnih vsebin do umetniškega ustvarjanja in se bodo zvrstile preko celotnega poletja. Cilj projekta ni podajanje faktografskega znanja, temveč doživljanje narave, okolja in soljudi. Tako se krepijo kompetence vse sodelujočih, tako otrok, kot mladih mentorjev, saj jih poleg praktičnih znanj učimo še boljšega delovanja v skupini, nevede pa izboljšujejo tudi svoje komukacijske sposobnosti. Več o vsebinah in terminih delavnic si lahko preberete na priloženem plakatu.
Projekt podpirajo: Urad za mladino Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, Evropski socialni sklad in Luka Koper, d.d, v okviru Sklada Živeti s pristaniščem.

 

V zavodu UMMI smo s 1. marcem začeli operacijo "Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju – 1," ki jo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija preko Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. za izvajanje osem mesečne operacije je bilo odobrenih 11.100,00 evrov.

V oktobru organiziramo dva izobraževalna dneva s preizkusom potapljanja, predstavitvijo reševanja iz vode, predstavitev homeopatije, izdelave homeopatskih zdravil in še druge zanimivosti.
Z nami bodo predstavniki Potapljaškega društva Oceandiving Koper in dr. Miha Vivoda, mag.farm.
Več informacij v priloženi brošuri.
Priporočljivo za vse srednje šole, predvsem za medicinske srednje šole.
Vabljeni.

ponedeljek, 15 maj 2017 14:42

Raziskovanje življenja v morju in ob njem

22. in 23. septembra 2017 se bo na Debelem rtiču izvedel dvodnevni naravoslovni seminar z naslovom Raziskovanje življenja v morju in ob njem, ki je namenjen osnovnošolskim učiteljem in drugim zainteresiranim.

Udeleženci se bodo seznanili z raziskovalnim, izkustvenim in eksperimentalnim delom v naravi, saj je seminar namenjen spoznavanju živalstva in rastlinstva, ki je značilno za slovensko obalo. Poleg tega se bodo seznanili tudi z didaktičnimi priporočili za izvajanje pouka na prostem in z drugimi aktivnostmi, ki jih lahko v okviru šole izvajajo na obali Debelega rtiča.

Rok prijave: do 30. junija 2017

Kotizacija: 100,00 EUR (DDV je vključen)

PRIJAVNICA

Več informacij o organizatorjih seminarja je dostopnih tukaj.

worddownload Program

worddownload Namestitev

Na Debelem rtiču je bilo 10. maja med Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem, UMMI - Zavodom za izobraževanje Koper ter Mladinskim zdraviliščem in letoviščem RKS Debeli rtič vzpostavljeno novo sodelovanje, ki bo na področju osnovnošolskega izobraževanja prineslo nove vsebine.

torek, 22 november 2016 20:51

Projekt Martinček, poletje 2016

Izšla je nova publikacija Projekt Martinček, poletje 2016, v kateri poročamo o usposablanju mladih iz celotne Slovenije za mentorsko delo in nudenju ustvarjalnih delavnic za ranljive skupine mladostnikov.

V letošnjem letu smo ponudili 12 različnih vsebin. Med počitnicami v juliju in avgustu se je razvrsilo 11 naših mentorjev v 152 delavnicah, ki so pritregnile tudi 52 vzgojiteljev Mladinskega zdravilišča in letovišča. V te delavnice se je vključilo približno 1300 otrok.

Publikacija Projekt Martinček poletje 2016

petek, 29 april 2016 22:36

Nova dela mladih na Debelem rtiču

Poletje se približuje, z njim pa tudi sonce, tople temperature in zabava.

Tega se na Debelem rtiču zavedamo vsi in že z veseljem pričakujemo mlade nadobudneže, ki nas bodo letos obiskali. Da pa bodo kolonije letos še posebej zanimive, smo k sodelovanju povabili mlade iz vse Slovenije; Idrija, Bled, Zagorje ob Savi, Cerkno, Žiri, Logatec, Kisovec, Izlake, Ljubljana, Godovič ter Slovenske Konjice.

ZačetekNazaj123NaprejKonec
Stran 1 od 3

Sofinancerji

MIZSUM

Kontakt

UMMI, zavod za izobraževanje Koper
Sončna ulica 17, p.p.838, 6103 Koper

telefontel./fax: +386 (0)5 62 88 620 
gsm: +386 (0)31 316 221
email: marija_ksenija@t-2.net